donderdag 26 juli 2012

weggegooid voedsel

Net keek ik nog naar een reportage op canvas over weggegooid voedsel...ben der echt niet goed van hoeveel eten er wordt verspild en weggegooid! Hele dozen bananen, witloof omdat er een klein plekje op is,...enz...en het strafste van al is, een deel wordt aan de voedselbanken geschonken of gerecycleerd tot bio-brandstof, maar een groot deel niet en wordt gewoon verspild....
Meloentjes bv...alleen die rond de 1 kg worden op de markt te koop aangeboden, maar de meloentjes van 800g of zo, worden gewoon in de container gedaan! Erg, echt om ziek van te worden.

Hier wordt zelden of nooit voedsel verspild...ik koop altijd met een lijstje en een weekmenu. Groentjes die uiteindelijk teveel waren, worden ingevroren. En bovendien probeer ik groenten en fruit te kopen dat seizoensgebonden is. Gelukkig komt er al veel uit onze eigen tuin of die van mama en schoonvader.
Vlees wordt hier meestal vers gekocht en dan ingevroren, want ik woon niet zo heel dicht bij de supermarkt en doe mijn inkopen dus altijd zoveel mogelijk gebundeld.

Misschien moeten we toch allemaal een beetje meer nadenken over wat we kopen en wat we verbruiken. En ook onze kinderen leren dat verspilling niet kan.

7 opmerkingen:

 1. net ook gezien, samen met mijn zoontje van 7, die schrok er zelfs van!
  als k dit zie, zijn we er ook wel iets bewuster mee bezig, mijn ijskast zit zeker niet propvol & er wordt zelden iets over datum weggegooid!
  waar zijn we met zijn allen toch mee bezig denk k dan als k zoiets zie ... & dit s maar 1 onderdeeltje van die gehele "wegwerpmaatschappij" ...
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind ik ook, er wordt te vaak te veel weggegooid, zonde. En zoveel moeite kost het toch niet om hier bewust mee om te gaan, kleine beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo is dat. bij mij worden alle restjes bijgehouden en ingevroren. daarna houden we een "restjeseetdag". de mensen zijn nog altijd veel te veel verwend bezig. ik zeg dikwijls als Cailin bromt aan tafel: "er zijn kindjes die geen eten hebben, dus wees blij dat jij wel eten krijgt. al eet je maar een beetje". bewuster leven zou zoveel verschil maken op deze wereld. op alle gebied vind ik dat. (moraalridders hé.. )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt helemaal gelijk.. wat bewuster omgaan met eten (en eten inkopen) zou heel goed zijn!
  Helaas gooi ik nog teveel weg, al is het een stuk minder sinds mijn vriend meegaat met boodschappen doen (hij trekt me altijd bij allerlei zeer aanlokkende dingen weg die uiteindelijk in de prullenbak belanden ;P )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar kan ik ook slecht tegen ... dat we leven in een wegwerpmaatschappij en niet alleen met eten maar ook electrische apparaten die je weg doet omdat een nieuw onderdeel bijna net zo duur is als een heel nieuw apparaat ... hier wordt ook geen eten verspild en heb ik eens iets groens over gaat het naar de kinderboerderij ... fijn weekend ... groetsssssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 6. daar ben ik mee eens, het is zonde van het eten en jammer voor diegene die geen eten kunnen kopen wegens te arm want dat is pas erg. voeding weggooien en armoede en honger laten bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal met je eens! Het is gewoon te gek voor woorden dat goed eten zomaar weggegooid wordt.

  BeantwoordenVerwijderen